Als je voor het eerst begint met Google Analytics dan heb je vaak de neiging om vooral te kijken naar het bouncepercentage. Het is een standaard statistiek in Google Analytics die je meteen voorgeschoteld krijgt in je overzicht. Bij het opzetten van een A/B test is dit ook 1 van de standaard-doelen die je kunt kiezen.

doelen kiezen a/b test

In een oriënterende fase is het dan niet zo raar dat dit over het algemeen vaak gebruikt wordt. Je hoeft deze niet zelf in te stellen. De bouncepercentage zegt inhoudelijk eigenlijk niet zoveel over het bezoek zelf. Het is wel een indicator om problemen op te sporen.

Aangepaste doelen instellen

Om te onderzoeken of je marketing inspanningen effect hebben kun je zelf aangepaste doelen instellen in Google Analytics. Deze kun je terugvinden in het hoofdmenu > conversies > doelen > overzicht. Met een gratis account kun je 20 doelen instellen.

beheerder doelen

Klik op beheerder (linksonder) en vervolgens bij het derde kolom op Doelen. Klik op +NIEUW DOEL.

Je kunt nu kiezen voor een template. In dit voorbeeld kiezen we voor een Aangepast doel zodat we zelf de voorwaarden kunnen bepalen.

doelconfiguratie

Vul een beschrijvende naam in zodat je makkelijk kunt zien wat je doelen inhouden. Stel je hebt een landingspagina en je wilt weten of mensen zich aanmelden voor de nieuwsbrief. Zodra mensen zich hebben aangemeld krijgen ze automatisch een bevestigingspagina of bedank-pagina te zien, bijvoorbeeld jouwwebsite.nl/bedankt-aanmelding. Je kiest dan voor bestemming om zo bij te houden hoeveel mensen zich hebben aangemeld.

Bij Duur kun je meten hoe lang een bezoeker op een pagina blijft. Dit kan interessant zijn als je vooral lees content aanbiedt.

Bij Pagina’s/schermen per sessie kun je meten hoe vaak een bezoeker een aantal pagina’s bezoekt per sessie.

Bij Gebeurtenis meet je de interactie op een pagina. Dit kan bijvoorbeeld het downloaden een pdf document zijn.

bestemming doel

Kies op opslaan en je hebt een nieuw doel ingesteld.

Gebeurtenissen in Google Analytics

Bij het kiezen van Type Doel kun je kiezen voor Gebeurtenis. Met deze optie kun je meer inzicht krijgen in de interactie van je bezoeker met een pagina.

Bij Gebeurtenis kun je meerdere gebeurtenissen meten zoals het aantal downloads van een document, inloggen, het aantal geplaatste reacties, hoe vaak een video afgespeeld is of het klikken op een link. Je kunt dus meer inzicht krijgen in de interactie.

Gebeurtenis

Bij deze optie dien je ook een stukje code toe te voegen zodat Analytics de data kan ontvangen. De variabelen die je moet invullen moet dan ook zoals in de code te zien zijn. Je kunt ook de gebeurtenissen meten via Tag Manager dan hoef je niet handmatig de codes toe te voegen.

In de doeldetails bestaat een gebeurtenis uit een aantal voorwaaren:

 • Categorie: hier vul je een tekstlabel in dat een groep vergelijkbare gebeurtenissen omschrijft, bijvoorbeeld PDF. Je kunt deze terugvinden bij Gedrag > Gebeurtenissen.
 • Actie: dit beschrijft het type gebeurtenis dat je wilt meten, bijvoorbeeld Downloaden.
 • Label: dit is de naam die je toekent aan het element op de pagina, waarvan je de interactie wilt meten, bijvoorbeeld PDF Document handleiding.
 • Waarde: hier vul je een getal in. Dit is niet verplicht om in te vullen. Je kunt deze gebruiken om bijvoorbeeld te kijken hoe lang een video is afgespeeld.

Onderstaand vind je een algemene sitetag. Deze is geplaatst in je website voor de werking van Google Analytics.

<!-- Global site tag (gtag.js) - Google Ads: CONVERSION_ID -->
 <script async src="https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=AW-CONVERSION_ID"></script>
 <script>
  window.dataLayer = window.dataLayer || [];
  function gtag(){dataLayer.push(arguments);}
  gtag('js', new Date());

  gtag('config','AW-CONVERSION_ID');
 </script>

Met de onderstaande tracking code snippet kun je de gebeurtenis van een web element doorsturen naar analytics.

ga('send', 'event', [categorie], [actie], [label], [waarde]);

Stel je hebt een knop om een PDF document te downloaden dan voeg je deze toe aan de knop.

<button onclick="ga('send', 'event', 'PDF', 'Downloaden', 'PDF Document handleiding);">Download PDF</button>

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
SoHosted wordpress banner 728x90