Eind 2020 heeft Google een nieuwe versie van Google Analytics uitgerold, Google Analytics 4 (GA4). De nieuwe versie is een ingrijpende verandering op de oude versie van analytics.

Eigen data

GA4 werkt voorlopig met de oude versie maar de manier waarop de gegevens worden gebruikt is heel anders. Daardoor werk je met twee versies met ieder hun eigen data; Universal Analytics en Analytics 4. Uiteraard bevat GA4 hierdoor nog veel minder historische data dan de vorige versie.

Geen bounce rate meer

Er zijn een aantal functies komen te vervallen in Google Analytics 4. Het opvallendste is wel de afwezigheid van Bounce Rate. Een bounce komt voor als een gebruiker 1 pagina bezoekt en daarna de website verlaat. Wat men vaak wilt weten of bezoekers ook interacteren op de website. Dat is vaak per website en content verschillend. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwsartikel. Een bezoeker kan de content lezen en de website weer verlaten (je zou dit kunnen meten door de scroll percentage). Is dit dan een niet succesvolle bezoek? De toenemende gebruik van mobiele browsers en single page applicaties zorgt ervoor dat bezoekers vaker minder meerdere pagina’s bezoeken. De bounce rate is hierdoor niet toereikend meer.

Wat komt ervoor in de plaats?

Om de interactie te kunnen in zien is er een nieuwe functie genaamd: Betrokkenheid.

betrokkenheid

Een sessie telt in de Betrokkenheid als deze voldoet aan de volgende voorwaarde:

  • Actief betrokken met de website voor minstens 10 secondes
  • Een conversie gebeurtenis activeren (bijv. een klik)
  • Minstens 2 of meer pagina’s bekeken

In het overzicht vind je drie metrics:

  • Gemiddelde betrokkenheidsduur
  • Sessies met engagement per gebruiker
  • Gemiddelde betrokkenheidsduur per sessie

De betrokkenheids rate / engagement rate is: betrokkenheid sessies / sessies.

De nieuwe metrics zijn nu meer event-based dan session based. In het overzicht van pagina’s vind je dan ook meer data over scrolls en events.

engagement overzicht
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
SoHosted wordpress banner 728x90