Inzicht in je traffic

In de ochtend kijken we even in Search Console. We kijken of er iets vreemds aan de hand is of er meldingen zijn van Google. Search Console is een van de tools dat helpt om je website te optimaliseren, vooral voor je SEO prestaties (en gebruiksvriendelijkheid).

In de meeste gevallen heb je meer views dan clicks. Je gemiddelde CTR is sterk afhankelijk van je positie in de zoekresultaten en het aantal pagina’s dat geïndexeerd is. In het bovenstaande geval gaat het om een website met meer dan 3000 pagina’s. Het is daarom beter om te kijken naar je CTR rondom een pagina of zoekwoord. De vraag is ook om welke pagina voor jouw business het belangrijkst is! Hoog scoren met een verzendpagina is minder interessant dan een product pagina.

De pagina met de meeste vertoningen in een bepaalde periode heeft 39283 vertoningen en 3816 klikken. Let op dat de pagina bij verschillende zoekwoorden is vertoond in de zoekresultaten. Het kan zijn dat de pagina hoog scoort met bepaalde zoekwoorden en minder met andere zoekwoorden. Het gemiddeld CTR van dit alles is 3816/39283 = 9.7%. Dat is al relatief hoog als je het bovenstaande in acht neemt.

In Analytics gaan we verder kijken naar de data van de pagina met de meeste vertoningen. In dezelfde periode zijn de pageviews 4933. Geen vreemd getal. Dit kan een combinatie zijn van Direct Traffic, Referral Traffic en Organic Traffic. Dus dit getal moet hoger zijn dan het aantal kliks via Search Console.

Wat vaak voorkomt is dat je gemeten traffic vervuild is met verschillende soorten bezoekers. Ons product willen verkopen aan de meeste landen in Europa. Bezoekers buiten Europa zijn daarom niet zo interessant. Voeg daarom een segment toe om je data te filteren.

Nadat we de data gefilterd hebben blijkt Europese bezoekers maar 38,29% deel uit te maken van de totale bezoekers. Het aantal page views is dan toch een stuk minder dan voorheen.

Inzicht in je bezoekersgedrag

Wat doen al die Europese bezoekers op die pagina? We hebben op die pagina een aantal knoppen. Het is een informatieve pagina (die goed moet scoren met SEO) met de bedoeling dat een bezoeker doorklikt naar de productpagina. Voorbeeld:

Knop 1: winkel.nl/productpagina.html (externe link)
Knop 2: overons.html
Knop 3: contact.html

In Analytics zien we hoge exit percentage maar de sessie duur is relatief hoog. We willen weten hoe vaak op knop 1 wordt geklikt. Om dat vooraf te meten moet je een variabele (Click URL of Outbound link), trigger (Just Links) en de tag Analytics instellen via Google Tag Manager. Gaat het om een externe link? Dan dien je een auto-event variable te gebruiken. Hierover komt later een how-to.

In Analytics bekijk je Events in Behaviour. Je zult vervolgens een lijst zien met alle links die zijn gelogd via Event Action. Dit zijn de links waar de bezoekers op hebben geklikt en hoevaak.

Om te weten welke pagina’s op je website het aantal kliks naar deze link hebben gegenereerd, stel je een Secondary Dimension in. In deze optie vink je Landing Page aan. In advanced filter kun je de pagina’s eruit filteren die je niet of wel in de lijst wilt zien.

Vink een rij aan en klik op plot row. Nu kun je het verloop zien van de kliks bij een pagina. Heeft deze in de loop van tijd meer of minder kliks opgeleverd?

Met het bovenstaande heb je al een stukje inzicht over een bepaalde pagina; het aantal bezoeken, de bezoekers en het aantal kliks. In dit geval willen we dat bezoekers vaker klikken op de links op die pagina. Wij gaan nu kijken of we een experiment kunnen opzetten om deze kliks te verhogen per bezoeker.

Experiment ontwikkelen

In Google Optimize zetten we een nieuw experiment op met een A/B test.

We voegen een Variant toe waarbij de links een grotere lettertype krijgen. We bewerken deze via HTML.

Je gaat het experiment meten aan de hand van een aangepast doel. In dit geval is het doel de klik naar een externe link. De externe link is de online winkel die op een andere website staat. Je kunt in Optimize alleen de event names opgeven die je ook in Analytics hebt gebruikt en ingesteld.

Bij doelgroeptargeting kun je nog aangeven met welk deel van de bezoekers je dit experiment wilt laten verlopen. Zoals eerder is aangegeven kunnen bezoekers uit bepaalde landen misschien niet interessant zijn voor je website.

Start het experiment.

a b test resultaten

Optimize geeft automatisch aan hoeveel experimenten je nodig hebt. In de resultaten hierboven zie je dat het origineel waarschijnlijk beter scoort dan de variant. Je kunt aan het grafiek zien waarom je het experiment een bepaalde tijd moet doorlopen. In de eerste weken zijn de lijnen grillig. Na verloop van tijd zie je een duidelijk verschil in de conversie percentage. Daarin zie je het bereik verwerkt in het arceerde gebied. Je ziet dus wel wat overlap (het donkere gebied).

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
SoHosted wordpress banner 728x90